Kordzik
-
Kordzik
Czołem Panowie . Trafił w moje ręce kordzik , myślę że polski oficerski wz 24/37 . Sygnowany ,,G.BOROWSKI,, myślę też że oryginalny choć stan słaby . Temat rzadki na forum . Podpowie ktoś coś na ten temat szczególnie o trzonie rękojeści . W tym ktoś dostrugał według swojej fantazji drewniany .Wiem że były z tworzywa ,nie wiem jakiego . Podobno były też z kości . Były białe i bursztynowe/pomarańczowe ,czy kolor był wyznacznikiem rodzaju wojsk ? Wydaje mi się że w internecie coraz trudniej coś konkretnego znaleźć. Czy może ktoś z Was wie co jest z portalami ,,dobroni,, i ,,ioh,, ? Od jakiegoś czasu strony mi nie działają .Pozdrawiam i życzę słońca . ,,Wyjątkowo zimny maj ,,
- toyotomi
- Administrator
Re: Kordzik
Czołem Waszmości.
Ponieważ to - dosyć - elitarne kolekcje i mało kto decyduje się na tę broń.
A i u mnie, wiedza o tych "krótszych" znikoma.
Ekspertem od kordzików jest - Hary.Z - ale go na forum - już - pięć lat nie widziałem.
Według mojej wiedzy - od 1926-go, obowiązywał jeden typ kordzika, bez względu na rodzaj wojska.
A i głownia - z tego co widać - dosyć skrócona.
Przestały działać - wyłączone.
pzdr.
stani
mika pisze:Temat rzadki na forum .
Ponieważ to - dosyć - elitarne kolekcje i mało kto decyduje się na tę broń.
A i u mnie, wiedza o tych "krótszych" znikoma.
Ekspertem od kordzików jest - Hary.Z - ale go na forum - już - pięć lat nie widziałem.
mika pisze:czy kolor był wyznacznikiem rodzaju wojsk ?
Według mojej wiedzy - od 1926-go, obowiązywał jeden typ kordzika, bez względu na rodzaj wojska.
mika pisze: W tym ktoś dostrugał według swojej fantazji drewniany
A i głownia - z tego co widać - dosyć skrócona.
mika pisze:Czy może ktoś z Was wie co jest z portalami ,,dobroni,, i ,,ioh,, ?
Przestały działać - wyłączone.
pzdr.
stani
花は桜木人は武士
-
Czołem . Dzięki za odzew . Tak to prawda ,głownia krótsza . Spawana na początku wyrazu ,,ojczyzna ,, . Z rodzajami wojsk bardziej mi chodziło o kolor trzonu rękojeści . Czy czasem nie było tak że na przykład biały to marynarka ,lotnictwo a bursztynowy to pancerne i jakieś jeszcze ?
- toyotomi
- Administrator
Czołem.
Z tego co wiem - nie.
Kolor trzonu rękojeści nie miał znaczenia - od białego do ciemno-bursztynowego.
Prawdopodobnie takie były dopuszczony regulaminem.
Muszę poszukać - gdzieś miałem stare regulaminy mundurowe II-RP (może cos tam będzie o kordzikach)
pzdr.
stani.
mika pisze:Czy czasem nie było tak że na przykład biały to marynarka ,lotnictwo a bursztynowy to pancerne i jakieś jeszcze ?
Z tego co wiem - nie.
Kolor trzonu rękojeści nie miał znaczenia - od białego do ciemno-bursztynowego.
Prawdopodobnie takie były dopuszczony regulaminem.
Muszę poszukać - gdzieś miałem stare regulaminy mundurowe II-RP (może cos tam będzie o kordzikach)
pzdr.
stani.
花は桜木人は武士
-
Czołem.
Coś , gdzieś mi się gdzieś przewineło ,że mosiądze kordzików MW były srebrzone .
Pozdrawiam.
Zbyszek
Coś , gdzieś mi się gdzieś przewineło ,że mosiądze kordzików MW były srebrzone .
Pozdrawiam.
Zbyszek
- toyotomi
- Administrator
Czołem Zbyszku.
Do roku 1937-go oprawy kordzików były mosiężne - "żółte"
w 1937 zmieniono oprawy na kolor "biały" i kordziki wz. 1924 - niklowane, czy posrebrzane uzyskały model 1924/37.
Ostateczny termin donoszenia "żółtych", mijał 1-go kwietnia 1939-go roku.
Jedynie dla marynarki wojennej pozostawiono oprawy z okuciami z żółtego metalu.
pzdr.
stani
Oficer56 pisze:gdzieś mi się gdzieś przewineło ,że mosiądze kordzików MW były srebrzone .
Do roku 1937-go oprawy kordzików były mosiężne - "żółte"
w 1937 zmieniono oprawy na kolor "biały" i kordziki wz. 1924 - niklowane, czy posrebrzane uzyskały model 1924/37.
Ostateczny termin donoszenia "żółtych", mijał 1-go kwietnia 1939-go roku.
Jedynie dla marynarki wojennej pozostawiono oprawy z okuciami z żółtego metalu.
pzdr.
stani
花は桜木人は武士