Cześć
Znajomy Francuz od którego kupiłem już niejedną szablę przysłał mi trochę papierów, fotografii, grafik, dyplomów (mam nawet Legię Honorową jakiegoś pana pułkownika z XIX w.) do ozdobienia ścian, zrobienia "tła" pod ekspozycję szabel.
W pudle był też ciekawy papier (pisany chyba ręcznie) rodzaj instrukcji dla uczniów szkoły wojskowej jak używać pisma technicznego przy opisach wojskowych (?). Czy dobrze mi się wydaje, że papier ten będzie pochodził z przełomu XIX i XX w. ?
Paweł
instrukcja lekcyjna szkoły kadetów
-
Onlinetoyotomi
- Administrator
Re: instrukcja lekcyjna szkoły kadetów
Czołem Pawle.
Jak najbardziej - ciekawy i ręcznie pisany.
Wydaje Ci się dobrze - a dokładniej - jest to papier z II-giej połowy XIX w.
Dokument pieczętowany wyciskową pieczęcią - L'École spéciale militaire.
Rzecz jasna, to - L'École spéciale militaire de Saint-Cyr = Akademia Wojskowa Saint-Cyr.
Założona przez (jeszcze konsula) Napoleona I w 1802-gim.
Na pieczęci widnieje podpis - Gaslinel. C.
To jest Charles Gaslinel, który figuruje w archiwum Generalnego Katalogu Rękopisów.
Jak i w "Gazecie Sądowej" (część IV oświadczenia, składki, odwołania) z roku 1860-go.
Czyli - rękopis z drugiej polowy XIX wieku, z Akademii Wojskowej Saint-Cyr.
Fajny dodatek do kolekcji.
pzdr.
stani
Paweł D pisze:ciekawy papier (pisany chyba ręcznie)
Jak najbardziej - ciekawy i ręcznie pisany.
Paweł D pisze: Czy dobrze mi się wydaje, że papier ten będzie pochodził z przełomu XIX i XX w. ?
Wydaje Ci się dobrze - a dokładniej - jest to papier z II-giej połowy XIX w.
Dokument pieczętowany wyciskową pieczęcią - L'École spéciale militaire.
Rzecz jasna, to - L'École spéciale militaire de Saint-Cyr = Akademia Wojskowa Saint-Cyr.
Założona przez (jeszcze konsula) Napoleona I w 1802-gim.
Na pieczęci widnieje podpis - Gaslinel. C.
To jest Charles Gaslinel, który figuruje w archiwum Generalnego Katalogu Rękopisów.
Jak i w "Gazecie Sądowej" (część IV oświadczenia, składki, odwołania) z roku 1860-go.
Czyli - rękopis z drugiej polowy XIX wieku, z Akademii Wojskowej Saint-Cyr.
Fajny dodatek do kolekcji.
pzdr.
stani
花は桜木人は武士
Wróć do „Literatura tematyczna - broń biała”