Cześć Panowie
Bardzo proszę o info czy to co na zdjęciach to to co w tytule. Gdzie one były produkowane? Czy na plecach były paski skórzane? A przede wszystkim czy to oryginał? Kto je nosił? kirasjerzy? czy ktoś jeszcze?
Dzięki
Paweł
napierśnik francuski 1825
Moderator: Hermann
- toyotomi
- Administrator
Re: napierśnik francuski 1825
Czołem Pawle.
Jak najbardziej - starszy model francuskiego (napierśnika), kirysa - Cuirasses Mle 1825.
W manufakturze Châtellerault w latach 1837-1852. Produkcja w wielkości ok. 8300szt.
Nie - ten napierśnik miał w komplecie - naplecznik. Wyglądał tak (z kapelusikiem)
Ze zdjęć wygląda że - tak.
Oficerowie i żołnierze - kirasjerów i karabinierów (tych konnych).
pzdr.
stani
Paweł D pisze:czy to co na zdjęciach to to co w tytule
Jak najbardziej - starszy model francuskiego (napierśnika), kirysa - Cuirasses Mle 1825.
Paweł D pisze:Gdzie one były produkowane?
W manufakturze Châtellerault w latach 1837-1852. Produkcja w wielkości ok. 8300szt.
Paweł D pisze:Czy na plecach były paski skórzane?
Nie - ten napierśnik miał w komplecie - naplecznik. Wyglądał tak (z kapelusikiem)
Paweł D pisze: A przede wszystkim czy to oryginał?
Ze zdjęć wygląda że - tak.
Paweł D pisze:Kto je nosił?
Oficerowie i żołnierze - kirasjerów i karabinierów (tych konnych).
pzdr.
stani
花は桜木人は武士
-
Cześć Staszku
Piękny ten strój.
Szkoda, że ten prezentowany przeze mnie jest niekompletny bo myślałem o nim przez chwilę jako uzupełnieniu mojej kompozycji szablowej. Ale dać za ozdóbkę 2 koła to trochę przesada bo w napierśniki "nie pójdę" i zostaję przy szablach pruskich i francuskich.
Dziękuje Ci za informacje.
Paweł
Piękny ten strój.
Szkoda, że ten prezentowany przeze mnie jest niekompletny bo myślałem o nim przez chwilę jako uzupełnieniu mojej kompozycji szablowej. Ale dać za ozdóbkę 2 koła to trochę przesada bo w napierśniki "nie pójdę" i zostaję przy szablach pruskich i francuskich.
Dziękuje Ci za informacje.
Paweł
-
Dzięki Staszku
Trochę popieprzyłem zaklęcia
z tym pytaniem o prostowanie prostych. W końcu wczoraj był sylwester także proszę o wybaczenie.
Trochę popieprzyłem zaklęcia

- toyotomi
- Administrator
Czołem.
Nie przejmuj się - ja też trochę na ripleyu - no ale "sylwester" to zobowiązuje.
I kładłem się spać z porannym pianiem kogutów.....
pzdr.
stani
Paweł D pisze:W końcu wczoraj był sylwester
Nie przejmuj się - ja też trochę na ripleyu - no ale "sylwester" to zobowiązuje.
I kładłem się spać z porannym pianiem kogutów.....

pzdr.
stani
花は桜木人は武士