Mianowicie...
Czy ktoś z Was, ma jakiekolwiek doświadczenie z importem broni białej z USA? Jak wiadomo, za oceanem tego pełno, a i ceny w porównaniu do europejskich bardzo atrakcyjne. Interesuje mnie konkretnie stan prawno-skarbowy w tym temacie. Sam jeszcze nie podjąłem ryzyka kupna broni w USA bezpośrednio do Polski, ale muszę przyznać że pokusa jest wielka.
Z tego co wyczytałem w polskim prawie, przedmioty kolekcjonerskie, antyki etc. podlegają ocleniu i uiszczeniu podatku VAT. I mam tutaj pewien problem, ponieważ antykiem w polskim prawie jest przedmiot mający co najmniej 100 lat. Czyli wychodzi z tego że przedmioty wyprodukowane po 1920 roku nie powinny podlegać ocleniu. Wiem też, że ten fakt trzeba celnikowi udowodnić, co jest bliżej niezidentyfikowanym procesem... bo niby jak?
Ponadto mam pytanie jak wyglądają stawki opłat celnych z USA? Przykładowo, kupujemy towar za 1000$, celnik się uprze i płacimy cło oraz podatek VAT. Z tego co wiem cło wynosi 7% od wartości, natomiast VAT jest liczony od całkowitej wartości czy tylko od kwoty cła? Pewnie dla niektórych z Was są to rzeczy oczywiste, ale ja w sprawach skarbowym jestem totalnie zielony. Proszę zatem łopatologicznie...

I na koniec, chodzi mi oczywiście o zakup broni od firmy, domu aukcyjnego etc, nie od osoby prywatnej która dla picu wpisze w wartości za towar 30$ i wyślę broń jako "prezent". Być może wśród nas jest ktoś kto ma doświadczenie z tego typu transakcją?