Czołem Waszmościowie.
Broń drzewcowa, czy też obuchowa, nie cieszy się taką estymą – jak sieczna.
Mniej się o niej mówi, mniej pisze. No i mniej – samych artefaktów – krąży po prywatnych kolekcjach.
Jak by nie spojrzeć – broń ta – to temat akuratny dla muzeów. A trochę szkoda.
Z tegoż względu „osłabia” mnie fakt – że to co napiszę, to wszystko o jakimś „obuchowym badziewiu”.
----------------------------
Trafiłem na anons sprzedawcy
ORYGINALNY OBUSZEK / CZEKAN szlachecki XVIII wiek
I nawet roześmiać się – nie mam siły – tym bardziej że sprzedawca tworzy „nową historię” dla potomnych.
Nawet nie zastanawiam się, czy z niewiedzy, czy celowo mieszając faktami –
- dopasowując je do artefaktu, który ma zamiar upłynnić…..jak on to robi…???
„…Czekan (staropolski "obuszek")” – nieprawda.
„…W XVI – XVIII w. czekany (zwane także po staropolsku obuszkami)” – nieprawda.
Czekan to czekan – broń bojowa. Obuszek to obuszek – broń/laska cywilna.
Są to dwie różne konstrukcje i tak dobrze – historycznie – zidentyfikowane, że nie można ich pomylić.
„…drzewcowa broń obuchowo-sieczna…” – nie ma takiej klasyfikacji broni.
„…nieco podobna do ciupagi…” – w tym miejscu nasz „bronioznawca” poszedł po bandzie.
Mógł porównać z siekierką – no ale…? jak by to brzmiało – czysto plebejsko, a to przecież szlachecki oręż.
„…W czekanach typowo bojowych młotek obucha często był dodatkowo karbowany, by zapobiec ześlizgnięciu się przy uderzeniu w zbroję przeciwnika….” – po prostu – geniusz konstrukcji i motoryki broni obuchowej.
„….Czekan jako broń był na tyle niebezpieczny, że kolejne sejmy zakazywały jego używania (w 1578, 1601 i 1620 r.)”
I tutaj – nasz „bronioznawca” – ma rację – bo czekan był bronią bojową.
I w związku z tymi zakazami – powstał konstrukcyjnie – obuszek, który noszono w cywilu.
------------------------
No to trochę o samej konstrukcji prezentowanego artefaktu –
„….z jednej strony zakończone siekierką…” – powinien dopisać – podobną do ciupagi.
„…z drugiej - wyodrębnionym i piramidalnie profilowanym obuchem…” – piramidalna to głupota sprzedawcy.
„…Żeleźce zakute masywnym nitem z okrągłą główką…” – zakutą – to ma sprzedający, główkę.
Nie zakuwano w taki sposób broni obuchowej w XVIII wieku – ani w innym wieku też nie.
Nie wspominając o profilu osady.
pzdr.
stani
Obuszek to czy czekan - oto jest pytanie.
Moderator: Hermann
- toyotomi
- Administrator
-
Re: Obuszek to czy czekan - oto jest pytanie.
Cześć
A to?
https://allegrolokalnie.pl/oferta/czeka ... nowany-zao
https://www.olx.pl/oferta/austro-wegier ... afbac81b61 - może i Austriacy takie mieli (?)
Paweł
A to?
https://allegrolokalnie.pl/oferta/czeka ... nowany-zao
https://www.olx.pl/oferta/austro-wegier ... afbac81b61 - może i Austriacy takie mieli (?)
Paweł
-
a to akurat ciekawe, czy Polacy faktycznie takich używali w 1939?
https://www.olx.pl/oferta/czekan-sekcyj ... afbac81b61
https://www.olx.pl/oferta/czekan-sekcyj ... afbac81b61
- toyotomi
- Administrator
Czołem.
Na allegro jest tego więcej - właśnie zauważyłem - jakiś wysyp czekanów....
Od tego samego sprzedawcy - z tym samym opisem - jw.
ORYGINALNY NADZIAK / CZEKAN bojowy XVII wiek
ORYGINALNY NADZIAK / CZEKAN szlachecki XVIII wiek
....skąd oni to q..wa biorą....?
Nie mam pojęcia - Pawle - trzeba pytać II-go wojennych zbrojmistrzów.
Współczesna cepelia.
Tak - mieli taki austriaccy pionierzy - mam taki po dziadku.
pzdr.
stani
Na allegro jest tego więcej - właśnie zauważyłem - jakiś wysyp czekanów....
Od tego samego sprzedawcy - z tym samym opisem - jw.
ORYGINALNY NADZIAK / CZEKAN bojowy XVII wiek
ORYGINALNY NADZIAK / CZEKAN szlachecki XVIII wiek
....skąd oni to q..wa biorą....?
Paweł D pisze:a to akurat ciekawe, czy Polacy faktycznie takich używali w 1939?
Nie mam pojęcia - Pawle - trzeba pytać II-go wojennych zbrojmistrzów.
Paweł D pisze:A to?
Współczesna cepelia.
Paweł D pisze:A to?....może i Austriacy takie mieli (?)
Tak - mieli taki austriaccy pionierzy - mam taki po dziadku.
pzdr.
stani
花は桜木人は武士
-
XIX, XVIII, XVII coraz bliżej Mieszko ze swoją podobno wikińską drużyną. No i Bolek syn jego oczy bratu takim wybił.
-
Powitać Waszmościów,
Dziękuję Stani za zainteresowanie tematem, Pragnę dodać, że temat ów bliski memu sercu, ponieważ czekan, obuszek mają swoje miejsce w naszej historii, natomiast nadziak jest dla mnie jednym z piękniejszych i niedocenianych form broni obuchowej. Mizeria i dyletanctwo rynku w powyższym temacie powoduje, że cepelia znajduje nabywców. Przyznam (z doświadczenia), iż zakup oryginalnego nadziaka może wiązać się z ryzykiem wejścia w obszar zabytków ruchomych i zainteresowania służb ochrony dziedzictwa kulturowego. Także zalecam daleko idącą ostrożność Waszmościowie.
Pozdrawiam,
Beszamel7
Dziękuję Stani za zainteresowanie tematem, Pragnę dodać, że temat ów bliski memu sercu, ponieważ czekan, obuszek mają swoje miejsce w naszej historii, natomiast nadziak jest dla mnie jednym z piękniejszych i niedocenianych form broni obuchowej. Mizeria i dyletanctwo rynku w powyższym temacie powoduje, że cepelia znajduje nabywców. Przyznam (z doświadczenia), iż zakup oryginalnego nadziaka może wiązać się z ryzykiem wejścia w obszar zabytków ruchomych i zainteresowania służb ochrony dziedzictwa kulturowego. Także zalecam daleko idącą ostrożność Waszmościowie.
Pozdrawiam,
Beszamel7
-
Beszamel7, w Polsce nie ma zakazu posiadania, nabywania i zbywania zabytków ruchomych - o ile pochodzą one z legalnego źródła.
Natomiast służby tajne jawne i dwupłciowe interesują się rynkiem zabytków - z prostej przyczyny. Bardzo wiele z nich trafia na rynek w wyniku przestępstwa.
Natomiast służby tajne jawne i dwupłciowe interesują się rynkiem zabytków - z prostej przyczyny. Bardzo wiele z nich trafia na rynek w wyniku przestępstwa.
-
Erih, masz rację nie ma zakazu, ale niestety zdarza się, iż (przy złej woli, policji, prokuratury) trudno jest zawsze udowodnić legalne źródło pochodzenia i dobrą wolę (szczególnie w tzw. Polsce powiatowej). Dla tego zalecam przy dokonywanych transakcjach z ,,niepewnych" źródeł takich jak nasze rozmaite krajowe portale handlowe, spisywanie stosownego oświadczenia z zastrzeżeniem, pozwalającego na minimalną ochronę przed staniem się świadomym sprawcą czynu zabronionego (w domyśle paserstwo).
Pozdrawiam,
Beszamel7
Pozdrawiam,
Beszamel7
- toyotomi
- Administrator
Czołem.
Cholerka - oni to hurtowo robią.
ORYGINALNY NADZIAK bojowy XVII w. MUZEALNA SZTUKA
Zajebisty sprzęt - ale opis - same pierdoły.
pzdr.
stani
Cholerka - oni to hurtowo robią.
ORYGINALNY NADZIAK bojowy XVII w. MUZEALNA SZTUKA
Zajebisty sprzęt - ale opis - same pierdoły.
pzdr.
stani
花は桜木人は武士
-
Czołem Stani.
Popatrz, 16 licytujących ceniących bardzo wysoko ,,rzemiosło garażowe" oparte o młotek, spawarkę i szlifierkę poparte pierdołami. Szacunek dla wytwórcy za ,,odwagę", a może głupotę zamieszczenia zdjęć - zbliżeń tego wytworu.
Pozdrawiam,
Beszamel7
Popatrz, 16 licytujących ceniących bardzo wysoko ,,rzemiosło garażowe" oparte o młotek, spawarkę i szlifierkę poparte pierdołami. Szacunek dla wytwórcy za ,,odwagę", a może głupotę zamieszczenia zdjęć - zbliżeń tego wytworu.
Pozdrawiam,
Beszamel7
-
https://allegro.pl/oferta/oryginalny-na ... 9593320278
Kilka bardzo podobnych żelastw zalega mi w warsztacie na wsi. Jeżeli starczy mi czasu na głębokie wykopki, to będzie z czego się pośmiać.
PS Wszystkie były używane jeszcze w czasach mego dziadka, oczywiście do pracy.
Kilka bardzo podobnych żelastw zalega mi w warsztacie na wsi. Jeżeli starczy mi czasu na głębokie wykopki, to będzie z czego się pośmiać.
PS Wszystkie były używane jeszcze w czasach mego dziadka, oczywiście do pracy.
Wróć do „Topór - berdysz - czekan”